Sunat Desna Jaminszoon

Description:
Bio:

°4671 : Kindertijd in Arkona street, als zoon van Jamin Iomedae zoon van Liso en Liassa Abadar dochter van Yanta. Grootvader langs moeders zijde was was een half-ork, Sunat is dus 1/8 ork – wat zich mogelijks uit in ietwat impulsief/aggressief gedrag.

4680 : Vader Jamin, een dokwerker, wordt verdronken aangetroffen in de Narrows of St Alika. Een stom ongeval, of is er meer aan de hand ? Jamin had steeds enthousiast zijn steun laten blijken aan het Huis van Arkona, omwille van Glorio Arkona’s sociale huisvestingsprojecten. De familie hoopte door dit project een betere behuizing te krijgen. Was dit sommige mensen in het verkeerde keelgat geschoten ? Jamin had ook allerlei “handeltjes” in de Dock Trade, die zeker niet altijd zo kosher waren. Hij nam Sunat vaak mee, en leerde hem ook de Dwergentaal (dwarven) nuttig voor deze connecties. Heeft dat er soms iets mee te maken ? Het blijft vaag, is nooit ten gronde uitgezocht, wat Sunat wel dwars blijft zitten.

Het gezin valt zonder inkomen en Sunat wordt door magistraten aan een kindertehuis in Slope (Midland) toevertrouwd. Dat moeder kwart-ork is, speelt zeker mee in deze beslissing (die zelfs naar de normen van Korvosa vrij drastisch is). Dit tehuis staat onder de zorg van de Orde van de Priesters van Sarenrae, en bij inschrijving wordt (naar gewoonte) de godsnaam van het kind gewijzigd naar die van de Orde. Sunat Desna Jaminszoon wordt dus ingeschreven als “Sunat Sarenrae Jaminszoon”. Daarmee wordt hem zijn beschermster Desna (godin van reizen, dromen, geluk en de sterren) ontnomen – een godsnaam waarmee zijn ouders (voornamelijk zijn vader) toch het leven van hun zoon in het teken van dromen en avontuur wilden stellen. In de plaats komt de minder avontuurlijke Sarenrae. Zodra Sunat later de betekenis hiervan beter begrijpt, is zijn relatie met Sarenrae vertroebeld : zij is dan voor hem het symbool geworden van verloren dromen, van braafheid en zonneschijn in een wereld waar voor zulke zwakheden geen plaats is. Hij zal zelf ook altijd zijn naam met Desna, niet Sarenrae opgeven. Zijn schietgebedjes gaan naar Iomedae (godin van de vrijheid, wijn en bravoure), Desna, Andirifku (demon van messen en valstrikken) en Calistria (godin van lust, wraak en bedrog).

Het kind krijgt bij het uniform van het tehuis ook een klein medaillon met het zegel van de Orde – iets wat hem later het leven zal redden.

4680-4682 : Kindertehuis van Sarenrae, in Slope. Sunat wordt door zijn opvoeders omschreven als “veelbelovend, maar soms wat licht ontvlambaar”.

4682 : Sunat wordt ontvoerd door Gaedren Lamm, die wel vaker weeskinderen ontvoert om ze voor hem te laten werken (diefstal, afpersing, kleine criminaliteit). Hij wordt eerst naar Old Krovos gebracht, waar Lamm op dat moment een schuilplaats heeft (sluw genoeg wisselt Lamm frequent van schuilplaats). Sunat doorloopt de “opleiding” in het harde leven van straatboefje : zakkenrollen in Old Korvosa, diefstal en afpersing op de Shingles (Bridgefront en West Dock). Door zijn goede schoolse opleiding (toch in vergelijking met vele andere straatboefjes en weeskinderen) en snelle geest, plus zijn connecties in de Dock Trade en zijn kennis van dwarven, maakt hij snel promotie in de harde hiërarchie van de bende. In plaats van het Single-dashen komen meer opdrachten van verkenning (Midland) voor Lamm’s nieuwe plannen, en het “regelen van zaakjes” (heling van gestolen goederen) in de Dock Trade.

4694 : Lamm plant een nieuwe meesterslag : een diefstal van marmer van het Castle Korvosa, om door te verkopen in de Dock Trade. Sunat doet de voorafgaande observaties van de wacht, en legt de contacten in de Dock Trade om snel het marmer te bewerken en door te verkopen. Het is een gewaagd plan, want het marmer zal ’s avond per kar vervoerd worden over de Field Marshal Avenue van Castle Korvosa naar een schuilplaats nabij de Schrouded Way – zogenaamd als “grafstenen”. Van zodra de kust veilig is, moet het dan verscheept worden naar de Dock Trade. Het plan wordt echter verraden, en veel bendeleden worden opgepakt – Lamm zélf kan maar ternauwernood ontkomen, en is buiten zichzelf van woede. Hij verdenkt Sunat van het verraad, omdat die als één van de weinigen van alle details op de hoogte was. Sunat was bij het zien van de Guards weggevlucht, naar de afgesproken verzamelplaats in het veilige (druk bevolkte) noorden van de stad : een huis in St. Alika street in Old Korvosa, vlakbij Eel’s End. Als Lamm toekomt slaat hij Sunat (die niet weet dat Lamm hém verdenkt) half dood en dumpt hem in de dokken bij Eel’s End. Hij wordt opgevist en het medaillon van Sarenrae betekent nu zijn redding : de Orde neemt hem terug op, verzorgt zijn wonden en geeft hem een baantje als hulpje in de tempel van Sarenrae. Hier zal hij Talio leren kennen.

Sunat’s jeugd als crimineel heeft hem wat cynisch en wantrouwig gemaakt, en hem een kostbaar stuk van zijn scholing/opvoeding gekost (hij schrijft slecht, met de typische branie en het ruwe, racistische/sexistische taalgebruik van de straat).

Met een bescheiden baantje en een beetje zakgeld nu en dan heeft hij het momenteel niet zo slecht. Maar Desna – de dromen, de sterren, het avontuur – lonkt en alvast Lamm moet zijn verdiende loon nog krijgen. Calistria !

Sunat Desna Jaminszoon

Curse of the Crimson Throne Fennek