Curse of the Crimson Throne

koevoet en boelie

26 pharast 4708

tis dus een gat in den dag voor we wakker worden, allemaal met kleine oogskes. Sho ziet er niet slecht uit met haar haar dooreen, zo’n beetje wild. Goed gegeten en wijle weg ! op stap om de rest van dat bendeke guards naar Kroft te brengen – bongré, malgré…

Talio heeft haast, hij maakt er niet veel spel van : dat ze moeten meekomen naar de citadel en alst meezit komen ze alleen maar in tgevang terecht. Maar tzijn geen mannen die zomaar lijk schaapkes gaan meekomen, wat had hij wel gedacht ? Het volk dat er staat voelt nattigheid en op ne vloek en ne zucht is gans de winkel leeg.

Haalt die guard daar een vlammend zwaard boven, pafte! op Talio dat hij ervan achteruit strompelt. Sunat moet weer helpen dus ik op die guard af. Calistria ! Nen tweeden guard komt uit de deur met twee kleine zwaardjes, tspel is weer begonnen !

Sho laat haar braamstruiken weer groeien, planten alhier en aldaar dat die bloendekappers (1) niet goed vooruit of achteruit kunnen, maar wij wél. Talio wordt tegen de muur geprest en Sho gaat tegen de grond, maar Sarenrae geeft ons weer kracht. Helder licht overal en zo’n licht gevoel in uw lijf, gelijk ge vreselijk dorst hebt en eindelijk weer kunt drinken. Begint Talio dus ook nog met vuur te smijten, schoon om zien !

Afijn Sunat maakt dus weer zijn specialiteit “brochette maison” van diene vent die Talio tegen de muur had gezet, en der wilt mij daar nene anderen voorbijsluipen maar ‘k heb hem gezien en ik steek mijn elleboog in zijn ribben – of wast Biter ? In elk geval : zo dood als ne pier die gorilla !

Calistria ! Sarenrae ! Desna ! Al het gespuis ligt tegen de grond, dood of schielijk overleden.

Wij naar boven om Verick zijn kamer uit te pluizen. Ik krijg een schoon amulet dat sterkte en gezondheid geeft, en Sho neemt dat vlammend zwaard en een kruisboogske met wat pijlen. 120 gouden shields ook nog, elk 40, niet slecht verdient voor tien minuten koteletten kappen !

Geen van ons gedrie heeft veel goesting in brochetten en chipolattas, maar als we de winkel buitenstappen springt gans de meute binnen en haalt de toog leeg. Ze kijken dus niet op het bloed en de lijken, ze stappen er gewoon over, arme pinchers !

We slaan dus een brood in ons kas met wat kaas, en kijk we gaan weer bij Kroft op de koffie. Ze vraagt haar af of Verick alles zelf opgezet heeft, of dat er dus iemand anders achter zit. Maar ik zit met mijn hoofd bij de 80 sailtjes die we nog elk krijgen voor ons beenhouwerswerk… ! tzal niet lang meer duren of ik moet mij een coffrefort (2) kopen voor mijn geld !

tis dus al laat in de middag en Kroft vraagt ons om morgen terug te komen voor een nieuw werkske. Een pooze (3) rust, we slenteren terug langs het paleis : alles dus afgezet en wachters overal. De stad is een beetje gekalmeerd, maar Old Korvosa blijft nog onrustig.

Weer goed eten in onze herberg. tis een leven, dat het een leven is ! Geld rapen, meer of ik ooit gezien heb. Slapen in een bed op poten. Elke dag goed vechten en goed eten, een warme bad op tijd en stond, en geen vloeren vegen !

Jigsaw Fin Mahktasha (4), maar veel lekkerder dan wat ze op de straat verkopen. Verse vis en verse olie, om te beginnen. Zo geen reukske van ammoniak. Drie sauskes erbij : Vudran-peper lijk gewoonlijk, maar ook iets groen dat naar zeewier smaakt (5), met een snuifke Tileu (goe!), en een geel sauske zonder smaak (6), maar Talio de Slappe vind dat het lekkerst van al.

Sunat

1. bloendekapper : (stadswacht met een) sabel

2. coffrefort : brandkast

3. een pooze : een portie of (hier) stukje, beetje

4. Jigsaw Fin Mahktasha: “The deep-fried dorsal fin of a jigsaw shark, typically doused in a mixture of Vudran spices.” In betere eetgelegenheden wordt Jigsaw Fin Mahktasha vaak niet aangeboden wegens te “volks”, en meer nog vanwege de vaak abominabele kwaliteit van het gerecht in de eetstalletjes op straat, die de Mahktasha een slechte naam bezorgen.

5. “rietsaus” : saus op basis van de jonge scheuten van brakwater-riet en (vaak) zeewier.

6. de gele saus is waarschijnlijk “Sauce Midlandaise”, een zachte, romige saus op basis van witte wijn, boter en eigeel.

Comments

Fennek

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.