Curse of the Crimson Throne

De Spinnenkoning van Eel's End
28 Pharast 4708

Aan Kroft haar bureau dus nog nen anderen tiep van een jaar of 40, 50. Nen ouwe vriend van Kroft, Vencarlo Orsini, zwaardmeester in de Academie in Old Korvosa (1). Sjiek maar stoffig gekleed, met zwarte handschoentjes en een schitterende degen.

Opvallend : twee van zijn vingers staan onbeweeglijk stijf. Hout als ge tmij vraagt… Doet mij denken aan wat Sho mij heeft verteld als we Soldado daar teruggebracht hadden : Soldado zou tesamen met Merin leerling geweest zijn bij Orsini, met zon beetje een driehoekske dertussen, als ge mij wél verstaat… tis geen wonder met zon stoot gelijk Merin… Maar die houtene vingers… heeft Merin dan ooit met Orsini gevochten, en gewonnen… ?!

Volgens Kroft heeft hij groot nieuws, genoeg om ons relatie met Cheliax om zeep te helpen door een blokkade of zelfs oorlog !

Darvangios Ambrei, ambassadeur van Cheliax in Korvosa, heeft het niet hoog op met ons en zet hem achter een embargo. Dat zou hem zelf ook goed uitkomen, want de grondprijzen zouden kelderen en dan kan hij veel van die grond opkopen. De smeerlap !

We bieden dus aan van hem een beetje uit te benen, we hebben algelijk eksperience genoeg, maar het moet deze keer veel voorzichtiger aangepakt worden. ‘t Begint een beetje saai te klinken en ik droom een beetje weg wijl ik Sho haar voorgevel bekijk. Echt niet slecht.

Barvasi ! Devargo Barvasi ! Hola, tijd om weer te luisteren ! Die ken ik, en hij mij ! Lamm heeft mij nog aan hem voorgesteld. De “Spinnenkoning” van Eel’s End, uit mijn tijd op de shingles in Bridgefront. Als ik mij goed herinner was ons vluchthuis in Alika street van hem gehuurd.

Proper ventje, nooit betrokken bij vuile karweitjes, maar wél altijd aan de kant waar dat er wat te rapen valt. En aan de schone kant van de riool, als ge mij wel verstaat. Lamm was al bij al ne luizaard, die zat zélf in de smeerlapperij en maakte zijn handen vuil. Barvasi is veel voorzichtiger. En veel machtiger.

En dan zijn spinnen, vieze beesten ! tschijnt dat hij ermee kan praten, gewoon door eraan te denken. Dat ze dus doen wat hij wil. En dat er daar mensen verdwijnen in zijne boot vol spinnen, en nooit meer teruggezien worden. kheb mij altijd afgevraagd of soms mijn vader niet…

Als Kroft hém wil pakken heeft ze geen poot om op te staan… maar tis dat niet wat ze wil. Ze wil Barvasi geld geven (!) om ons de vuile was van Ambrei uit de doeken te doen, dat we hem er daarna mee kunnen chanteren. 500 gold sails krijgen we, en de overschot mogen we houden. Veel zal dat niet zijn : die mens kent de prijzen beter dan al de anderen !

tzal van Talio afhangen vrees ik. Ik kan zo geen schone praat verkopen en Sho heeft ook wel betere argumenten dan haar tong… bovenal denk ik niet dat Barvasi het zo heeft voor shoanti.

We gaan op weg en Orsini loopt een stukske met ons mee. Talio vraagt hem uit over de situatie in Korvosa en int paleis van de koning. Orsini zegt dat hij bang is en twijfelt aan het verhaal over de dood van de koning. Dat Dredje dood is komt ook Ooza goed uit, en overal natuurlijk geruchten dat zij hem een handje geholpen heeft… Maar Merin (hij noemt ze “Sabina”) vertrouwt hij, ze is “integer en heeft een eigen wil”.

En Barvasi, vraagt Talio hem, hoe moeten we die aanpakken ? “Op zijn ijdelheid, zeker niet met bedreigingen, aggressie zal niet werken” – khad het gedacht dat Talio het ging mogen doen !

Ik vraag dus over de broche, of het voor de koningin zou uitmaken als iemand haar broche zou terugbrengen. Zonder namen te noemen hé, zomaar langs mijne neus weg. Maar Talio en Sho kijken mij daar aan gelijk ik nog stink naar otyurg… ik en mijn grote klep ! Gelukkig beginnen ze snel over iets anders.

Orsini had een contact in het paleis : Neolandus, de senechal van Dredje. Die Neolandus schijnt verdwenen te zijn na de dood van de koning. Eerlijk gezegd kan mij dat niet schelen, maar Talio schijnt het belangrijk te vinden.

Bij oud Korvosa slaan wij af naar Eel’s end, Orsini gaat naar huis soldaatje gaan spelen.

De 5 boten liggen er nog, gelijk vroeger : de House of Clouds, een schoon bordeel met nog veel schoondere meiskes. Gewone en shoanti, maar die zou ik vroeger met geen tang hebben aangeraakt. Nu ik Sho heb leren kennen ligt dat al anders, theeft toch wel iets die wilde mensen… Maar toen zou ik mijn neus hebben dichtgeknepen en in twater gesprongen zijn.

Lamm gebruikte het House of Clouds voor de “twijfelaars” : gastjes die schoon genoeg begonnen krijgen van de karweitjes op de shingles. Alleen de “sergeantjes” en “luitenantjes” natuurlijk, die een beetje te groot en te slim waren om met de zweep alléén af te dreigen. En effectief, een goeie beurt en ge waart al uw twijfels kwijt… toch voor een tijdje. Barvasi moet daarvan geweten hebben, waarschijnlijk gebruikte hij dat ook als een middel om Lamm nog meer aan hem te binden.

Naast de House of Clouds de Dargon’s Breath, een opiumtent. De Twin Tigers, om te gaan gokken, en dan nog een drinkhuis (enfin, drinkboot). En midden daartussen het schip van Barvasi zélf, de Eel’s End.

Wij daar naartoe, 4 wachters willen ons tegenhouden maar met 3 sailtjes de man worden ze al toegeeflijker. De “troonzaal” nog altijd gelijk vroeger, gelijk ik mij herinner van die ene keer dat Lamm mij hierbinnen heeft gebracht om mij aan Barvasi voor te stellen. Overal vieze spinnen tegen de muren, een tafel of twee met vuil volk, een trap naar beneden. Ik voel mij niet goed, heel zenuwachtig. tis lang geleden, héél lang, maar wat als Barvasi mij nog herkent ?

Barvasi zit op zijn troontje, met zijn zwart leren harnas en de spinnen die over hem kruipen. Handschoenen met messen erop, die kerel is echt niet normaal.

Talio begint zijne parlee, en hij is compleet in form ! Slijmen alhier, stroop smeren aldaar, moeilijke woorden, buiingskes en tierlantijntjes. Hij amuseert hem duidelijk.

Dat een blokkade een gevaar is voor Korvosa en voor Barvasi. En dat Ambrei Korvosa niet goed gezind is. En patati en patata… mijn ogen beginnen alweer rond te gaan, naar een kooi met een klein paars draakske, een miserable geval dat geen geluid maakt, en toch heb ik het gevoel dat het om hulp roept. Een paars draakske, gelijk op de broche van Ileona. Wat had Zellara ook alweer over dat juweel gezegd… ?

400 ! 400 Goudstukken, ze zijn het akkoord geraakt, Barvasi heeft nog twee brieven van een adelijke madam uit Cheliax die Ambrei in moeilijkheden kunnen brengen. We hebben wat we zochten.

Barvasi ziet ons opeens ook staan, vraagt of die “horser” van een Sho ook kan praten… ‘k had gelijk dat hij niet te zot was van shoanti ! Ik denk : Van Sho gaat ge afblijven hé vriend ! Of ge krijgt met mij te doen.

En gelijk of dat ik het denk, draait hij naar mij en zegt : “u ken ik van ergens…”

tzweet druipt in mijn kniegaten, maar ik kan mij uit de slag trekken : “Nee, ge moet u vergissen, ik ben niet van hier…”. Hij gelooft het maar half.

Niet het moment om uitgebreid over dat draakske te gaan vragen, maar we doen het toch. We zouden het graag meenemen om te verzorgen, misschien met die 100 sails die nog overschieten ? “Ik hou het liefst bij mij, ik ben er zeer aan gehecht. Ik noem hem “Zielepootje”. En daarmee kunnen wij het stellen… Die vent vind het natuurlijk gewoon leuk om dat beest te zien afzien, de vuile sadist.

Kroft is héél content met haar briefkes, en schuift nog 450 goudstukken af ! We mogen ook, met haar groeten, in de arsenalen een magisch wapen gaan kiezen. Bof. tzal toch wel weer voor de groten zijn : Sho of Pater Talio hoogstwaarschijnlijk. Dat Kroft mij eens een briefke geeft om tussen de zakskes weed en leaf te gaan snuisteren (2)!

Sho wil nog weten wat er met Neolandus gebeurt is, en Kroft zegt dat ze zal informeren bij de Sables of zij iets weten.

Laat genoeg, tijd om naar ons hotel te gaan, goed eten en goed slapen. Maar het gekrem van dat draakske laat mij niet los, ik lig te woelen in mijn bed.

Uiteindelijk pak ik een klein envelopke uit mijne kazak en met een likske Pesh lukt het wel om te slapen…

Sunat

1. Orsini zwaardvechtersacademie in Old Korvosa

2. http://pathfinder.wikia.com/wiki/Recreational_drugs_of_Golarion

View
Kadijl in het Rozenstraatje
27 pharast 4708

smorgens op weg naar Kroft almeteens groot kadijl (1), nen hoop arme pinchers komt uit een steegske gelopen “aa! monsters! help! help! oosekoer! pompiers! “

Ik ga mijn licht opsteken, maar ik had het aan de reuk al kunnen weten : de grond in de straat ligt opengebroken en het stinkt naar riool en verderf. Twee otyurgs die uitgebroken zijn… Vieze beesten zijn dat, eigenlijk één en al muil met gevaarlijke tanden, en tentakels overal. Als ze bijten wordt ge ziek, als ge al niet flauwvalt van de stank. Normaal eten ze afval en blijven ze braaf beneden, maar van tijd tot tijd breken ze dus uit, met appetijt in smakelijker dingen dan stadsafval…

Nu staan dus die twee bij een huis waar kinderen in zitten, met appetijt in vers mensenvlees klaarblijkelijk. In gans het gebuurte natuurlijk geen pinnemannen of guards te zien – of beter : WIJ zijn de guards !

En avant ! Talio smijt er vuur op af, en zet er éne in brand. Brandende otyurg, ge wilt dat dus niet meemaken. Stinking Swamps of Stygia ! Een kolonie dubbelslurks in een visfabriek is er niks tegen ! Talio en ik zijn er niet goed van, Sho kan er beter tegen, bosmens dat ze is.

Talio schiet hem dus in een klein straatje, het “Rozenstraatje” – ge verzint dat toch niet ! Die otyurg draait naar hem, een beetje kwaad voor dat vuur rond zijne kop peins ik. Alledrie erop af, Calistria ! Sho schiet in haar pantervel, maar deze keer kan ik er zo geen goesting van krijgen, met die strontlucht overal en een gloeiende koorts die opkomt. Algelijk geef ik die otyurg een schone reef(2) met Biter, dat hij brult van de pijn. Maar opnieuw gaat hij op Talio af, en die moet toch wat inkasseren : beten en scharten, een zware aanval !

Sho heeft (weeral) haar dag niet, haar slag zwaait met veel gekreun schonekes in de grond. Ze schopt en schuimt maar ze trapt en slaat en krabt ernaast. tis juist genoeg om die beesten af te leiden zodat ik en Talio tenminste kunnen slaan, want wij slaan dus wél raak.

Die brandende otyurg valt als eerste dood en die andere gaat er ook aan. khad gedacht dat het veel moeilijker was, al bij al valt het nogal mee. Als Sho in vorm was geweest had het daar geen tien seconden geduurd.

Calistria ! Maar nu zere weg want we draaien weg van de stank. Laat een ander maar de vuiligheid opkuisen nu, der is geen gevaar meer. kben content dat ik die kinderkes weer in veiligheid zie. Maar Talio is ziek geworden, die moet dringend hulp hebben.

Van wat planken en een laken van één van die armeluizen maken we een draagbaar, en zo sleuren we Talio naar de tempel. Een gewicht ! En ik klein als ik ben, en Sho groot en lang, dat moet een komisch gezicht geweest zijn.

Vader Alpatuszo kan gelukkiglijk Talio snel weer genezen van zijn “filth fever”. Een bad in warm water met speciale kruiden, en wat bezweringen en een zalfke voor zijn bobbels… ‘t Is dus al laat als we weer bij Kroft binnenstuiken.

De wacht kent ons intussen al, ze wuiven ons naar binnen. Aan Lenim (die grote met zijn snor die voor de poort staat) bezorg ik het zakske pullers dat ik voor hem geritseld heb. Hij steekt mij snel een klein gevouwen papierke in mijn handen : Pesh… ! (3) Ze moeten daar wat lekkers hebben liggen in de Citadel, met al die inbeslagnames. Merci Lenim, Guards ondereen hé !

Talio komt alweer buiten, vandaag geen werk meer voor ons, maar morgen dus een “politieke” en “delicate” opdracht. Wat zal dat worden ?

N’importe ! Tijd voor een goeie pint in de Four Fat Swines !

Sunat

1. kadijl : beroering, gerucht

2. reef : Sunat bedoelt een veeg, een slag

3. http://pathfinder.wikia.com/wiki/Pesh

View
koevoet en boelie
26 pharast 4708

tis dus een gat in den dag voor we wakker worden, allemaal met kleine oogskes. Sho ziet er niet slecht uit met haar haar dooreen, zo’n beetje wild. Goed gegeten en wijle weg ! op stap om de rest van dat bendeke guards naar Kroft te brengen – bongré, malgré…

Talio heeft haast, hij maakt er niet veel spel van : dat ze moeten meekomen naar de citadel en alst meezit komen ze alleen maar in tgevang terecht. Maar tzijn geen mannen die zomaar lijk schaapkes gaan meekomen, wat had hij wel gedacht ? Het volk dat er staat voelt nattigheid en op ne vloek en ne zucht is gans de winkel leeg.

Haalt die guard daar een vlammend zwaard boven, pafte! op Talio dat hij ervan achteruit strompelt. Sunat moet weer helpen dus ik op die guard af. Calistria ! Nen tweeden guard komt uit de deur met twee kleine zwaardjes, tspel is weer begonnen !

Sho laat haar braamstruiken weer groeien, planten alhier en aldaar dat die bloendekappers (1) niet goed vooruit of achteruit kunnen, maar wij wél. Talio wordt tegen de muur geprest en Sho gaat tegen de grond, maar Sarenrae geeft ons weer kracht. Helder licht overal en zo’n licht gevoel in uw lijf, gelijk ge vreselijk dorst hebt en eindelijk weer kunt drinken. Begint Talio dus ook nog met vuur te smijten, schoon om zien !

Afijn Sunat maakt dus weer zijn specialiteit “brochette maison” van diene vent die Talio tegen de muur had gezet, en der wilt mij daar nene anderen voorbijsluipen maar ‘k heb hem gezien en ik steek mijn elleboog in zijn ribben – of wast Biter ? In elk geval : zo dood als ne pier die gorilla !

Calistria ! Sarenrae ! Desna ! Al het gespuis ligt tegen de grond, dood of schielijk overleden.

Wij naar boven om Verick zijn kamer uit te pluizen. Ik krijg een schoon amulet dat sterkte en gezondheid geeft, en Sho neemt dat vlammend zwaard en een kruisboogske met wat pijlen. 120 gouden shields ook nog, elk 40, niet slecht verdient voor tien minuten koteletten kappen !

Geen van ons gedrie heeft veel goesting in brochetten en chipolattas, maar als we de winkel buitenstappen springt gans de meute binnen en haalt de toog leeg. Ze kijken dus niet op het bloed en de lijken, ze stappen er gewoon over, arme pinchers !

We slaan dus een brood in ons kas met wat kaas, en kijk we gaan weer bij Kroft op de koffie. Ze vraagt haar af of Verick alles zelf opgezet heeft, of dat er dus iemand anders achter zit. Maar ik zit met mijn hoofd bij de 80 sailtjes die we nog elk krijgen voor ons beenhouwerswerk… ! tzal niet lang meer duren of ik moet mij een coffrefort (2) kopen voor mijn geld !

tis dus al laat in de middag en Kroft vraagt ons om morgen terug te komen voor een nieuw werkske. Een pooze (3) rust, we slenteren terug langs het paleis : alles dus afgezet en wachters overal. De stad is een beetje gekalmeerd, maar Old Korvosa blijft nog onrustig.

Weer goed eten in onze herberg. tis een leven, dat het een leven is ! Geld rapen, meer of ik ooit gezien heb. Slapen in een bed op poten. Elke dag goed vechten en goed eten, een warme bad op tijd en stond, en geen vloeren vegen !

Jigsaw Fin Mahktasha (4), maar veel lekkerder dan wat ze op de straat verkopen. Verse vis en verse olie, om te beginnen. Zo geen reukske van ammoniak. Drie sauskes erbij : Vudran-peper lijk gewoonlijk, maar ook iets groen dat naar zeewier smaakt (5), met een snuifke Tileu (goe!), en een geel sauske zonder smaak (6), maar Talio de Slappe vind dat het lekkerst van al.

Sunat

1. bloendekapper : (stadswacht met een) sabel

2. coffrefort : brandkast

3. een pooze : een portie of (hier) stukje, beetje

4. Jigsaw Fin Mahktasha: “The deep-fried dorsal fin of a jigsaw shark, typically doused in a mixture of Vudran spices.” In betere eetgelegenheden wordt Jigsaw Fin Mahktasha vaak niet aangeboden wegens te “volks”, en meer nog vanwege de vaak abominabele kwaliteit van het gerecht in de eetstalletjes op straat, die de Mahktasha een slechte naam bezorgen.

5. “rietsaus” : saus op basis van de jonge scheuten van brakwater-riet en (vaak) zeewier.

6. de gele saus is waarschijnlijk “Sauce Midlandaise”, een zachte, romige saus op basis van witte wijn, boter en eigeel.

View
ontvoering in de nacht
25 pharast 4708 - cont'

Bon wij dus weer naar die slachterij gestesseld, onderweg aan ne waterspuwer gedronken en een droge koek gegeten om weer wat op ons effen te komen. Gepalaverd over wat we gaan doen : we gaan dus proberen om Verick alléén naar buiten te sleuren, alst kan zonder ook die andere wakker te maken. Sunat mag natuurlijk weer eerst den boel gaan verkennen. Stom werk, een uur verloren met wachten tot die mannen hun maten gaan zoeken – maar ze komen niet meer buiten en ze stappen in hunne koefer. Eén na één gaan de lichten uit, en begint het gesnurk. Schone bende, tkan hun dus niet schelen wat er met hun kameraden gebeurd is ! Enfin ten lange leste is alles dus stil, en moeten wij op dat plat dak zien te geraken. Voor Sunat-de-kat geen probleem, maar Sho en Talio, dat is wat anders – met gans hun ijzerwinkel en groot dat ze zijn ! Sho maar duwen aan Talio zijn gat, en ik maar trekken aan zijn schouders. Stt ! Stille zijn ! Zo luid nie ! Gelukkiglijk slapen de slachters goed, geen enen die ons hoort. Tandis dat we der ons beste voor doen !

Die twee dikke balgen [1] eindelijk op dat dak, en Sunat op zijn tenen de kamer van Verick binnen. Desna zij dank dat de blaffeturen goed gesmeerd zijn, ze piepen niet als ik ze opensteek. Sho geeft mij goeie raad, dak het stillekes moet doen, “want alst hij wakker wordt, ist hij niet meer aant slapen”... bedankt, Sho, kzal deraan denken en zelf was ik daar nooit opgekomen !

Eerst zien dat die andere sosiesendraaiers ons met rust laten : ik steek de grendel op Verick zijn deur. Zo zacht als kan, dat wil zeggen : met een geknars dat gans de gebuurte moet horen ! Die was niet gesmeerd ! Oef ! Verick blijft liggen ! Maar gerucht in die andere kamer : “hé, wat was dat ?”. Shax ! Ik dus mijne mond tegen die deure en dan zo’n beetje “snurk, snurk” gefluisterd en ze trappen erin, ze komen niet kijken. khoor ze wel nog ondereen vragen ofdat die andere lappekakkers al terug gekomen zijn, en dan zo iets van “ziet dat Verick erachter komt…”. Zou die Verick niets weten van die “tournedos cannibale” die ze hier alle nachten draaien ? Enfin, tkan mij niet schelen, we brengen hem naar de Citadel en Kroft kan het uitzoeken !

Hoe gaan we Verick braaf meekrijgen ? Just : een peluw op zijn smoel en een tik van de achterkant van mijn zwaard. Pok ! En dan bong ! Sho met haar schild er nog ne keer bovenop, een slaapliedje met twee noten…

Tesamen steken we hem dan door het venster weer naar buiten, op dat plat dak. Nu hem nog naar beneden krijgen, maar daarvoor hebben we die kar met stro die tegen de muur staat. Weer een gans gedoe. Stt ! Stillekes ! Harder trekken ! Nee, niet langst daar ! Zachtjes, zachtjes ! En poefte ! Verick slaat een slijnke zesse [2] en kop vooruit int stro. Sunat der bijna bovenop, juist op tijd losgelaten ! Sho schuurt elegant langst de bakstenen, neven de wielen, gat eerst int gras dat haren balkon nog ne minuut lang blijft wiebelen. Talio in grand écart met zwaaiende armen zijne kin op de kar gestoten, zijn zwaard pletse! op zijne kop maar tdoe geen zeer.

Naar de Citadel ! Sho en Talio pakken dus Verick tussen hun getwees, zwijnselend gelijk een bende zattekloten met een stuk in ons kraag. Spijtig genoeg komen we een échte zattekloot tegen, ne guard die het allemaal niet meer ziet zitten. Sho schijnt hem te kennen als sergeant Soldado. En Soldado schijnt Verick goed te kennen, altijd maar bezig “hey Neffie !” En hoe ist en gaan we samen enen gaan drinken ? Hoe geraken we van diene vent af ? We lopen allemaal scheef van de moeite en straks in Verick zijn slaappil ook wel uitgewerkt en dan staan we hier… Gelukkiglijk komt Talio weer tussen : dat hij hem moet schamen en mee naar de Citadel moet gaan, en dat Kroft op hem wacht en hem in zijn beddeke zal steken.

Afijn met veel vijven en zessen krijgen we dus Verick en Soldado in de kazirre [3].

Kroft ist er kontent mee, vraagt of we die andere totentrekkers ook nog kunnen gaan halen.

Al wat ze wilt, maar eerst slapen, slapen, slapen !

Sunat

1. balg : zeer dik persoon

2. “slijnke zesse” : Een moeilijke kruissprong.

3. kazirre : kazerne (bedoeld is hier Citadel Volshyenek)

View
Stad op stelten
 • Sessie: 3
 • Datum: 02/2010
 • Spelers: Bart, Leen, Annelies
 • Verslag: Bart

24 Pharast, 4708

We komen daar dus buiten uit die visfabriek met die bende jongegasten, om ze naar de tempel van Sarenrae te brengen. Niet te doen van lawijt, gans de stad rond – erger dan in Coppers Hall1 ! Overal vuil volk, met tafelpoten en stokken, onderweg om dus te plunderen en boel te schoppen. De Guards en de pinnemannen derachter lijk een bende zotten. Overal brand en rook.

Op Piller Hill2 dus een bende van een man of tien rond een vent op de grond. Aant roepen “dood aan de koningin !”, “weg met de rijken”, en “gij hebt nooit énen dag eerlijk gewerkt, gij !”. Talio smijt er dus hem tussen, begint daar een sermoen tenmidden van die bende. “kga u waarschuwen gasten, wie dat er aan hem komt, die komt aan Sarenrae ! kzweer het u, gene zever ! ” En opnieuw met zon beetje bliksem in zijn stem zegt hij dat we Lamm juist uitgebeend hebben en of zij ook in onze weg gaan staan of niet. En ik haal dus mijn souvenirkes boven en tis genoeg om gans die bende Swastels3 naar huis te sturen.

Wij rapen diene vent van de grond, en ‘k wil het wel geloven dat hij van zijn leven nog niet gewerkt heeft. Allicht geen vloeren gevaagd ! Sjiek tot en met, overal dus rood en goud en purper. Overal geld dat rinkelt, en trinkelt niet gelijk koper4! Op de straat5 noemden we dat ne “maxmax” (6) – vet en goe gesuikerd ! Negen keren op tien lopen ze rond met een ganse ménage van wachters en kunde dus maar beter doen of uwen neus bloedt. Maar als ze aleen rondlopen is uwen dag goed – ge gaat ze ne keer goeiendag zeggen en zonder dat ze tweten zijn zij dus een beetje lichter en gij wat zwaarder, ‘k weet niet ofdat ge mij wel verstaat…

Amin Jalento noemt meneer de maxmax. Jalento ! Zon bekakte South Shore naam ! Jalento-krento de parvenu-die-de-rozen-uit-zijn-gat-ziet-bloeien voorzeker !

Enfin hij wilt ons dus bedanken omdat we hem van zijn kameraadjes verlost hebben. Hij zag heel zeker al die tafelpoot steken waardat het geen deugd doet, meneer tsjiepmuile … !

Hij haalt zijn beurs boven en smijt daar 10 kroons7 sielvoeplee-merci voor onze neus… ! Kroontjes godverdomme ! En hij haalt dat daar boven gelijk gij en ik koperkes op tafel smijten ! kheb van ze leven dus zo veel geld niet bijeen gezien, al dat blinken doet zeer aan mijn ogen.

Enfin, tmoet zijn dat het eraf kan, en ik peins ekik :

Amin laat mij uw beurze ne keer zien, Jalente komt hier met uw cente ![8]

Talio en poezeke Shones9 zijn gelukkiglijk zo blind als grimlocks10, die hebben niks in de gaten. Ik snuit keer mijne neus en ‘t spel is gelopen : weer een beetje zakgeld voor Sunat. 20 sailkes, niet slecht, maar na al die kroons had ik dus toch wat meer verwacht.

In de tempel kloppen we dus een beetje het stof uit onze frak of beter gezegd, we doen een andere frak aan die niet naar de rotte vis stinkt. Elk krijgt zijn deel van tgeen dat we bij Lamm gevonden hebben. Talio die sigarendoos en dat kroontje, en hij geeft alles dus natuurlijk direct aan de tempel. Priesters !

Sho neemt dat beeldje met die grote lul, voor haar een beetje gezelschap te houden savonds als ze triestig is voorzeker.

Ik krijg dus dat klompke goud en dat houten kraken-beeldje, altegaar 115 sails of daaromtrent. Tesamen met Amin zijn spaarpot 125 sailkes ! Schoon geld, de winkel begint te draaien voor Sunat ! Als ik rijk ben koop ik mij een grote villa op de Crest, met een zwembad en al. Dan kan Sho mij frisse wijn opgieten in mijn hangmat, en gans de dag pullers11 en crackers12 in mijne mond stoppen. En savonds in mijn bed ook nog ne keer toernee général geven, dan moet ze toch al niet meer bij haar postuurke kruipen om het warm te krijgen…

Bon we zitten dus wel nog met die broche en de vraag is wat doen we daarmee ? Ik zou gewoon die steentjes daaruit peuteren en het goud afsmelten tot iets anders, iets dat te verkopen valt. Maar Talio en Sho willen bongré-malgré naar het paleis geraken, naar de koningin godbetert om dat ding terug te geven! Ik spuug dus ne keer op de vloer want ik moet niet weten van dat serpent, die dulle teve, dat scharminkel ! Wie zegt er ons dat madam ons niet met ons klikken en klakken in trolleke13 draait ? Ik dus mee onder protest, maar tis piesen in de zee. Jalente-zonder-cente kan ons niet helpen om int paleis binnen te geraken, hij weet ons alleen te zeggen dat ze daar avonturiers vandoen hebben, dus wij daarop af.

Wij dus naart paleis, ik toch met de kriebels want twas van onze marmerdiefte geleden dat ik daar in de geburen geweest ben, ik loop liever een straatse om. Veel te veel Guards ook naar mijn goesting. De keren dat ik ben gaan lopen voor die gasten! khoop dat er gene bij zijn die mij herkennen… Talio doet dus weer den parlee, of dat wij binnen mogen gaan om hare edelige majesteit te spreken over zeer belangrijke zakelijkheden. Met veel vijven en zessen gelukt het ons, maar onze wapens moeten we dus beneden achterlaten totdat we terugkomen – als we maar al terugkomen !

Talio wil dus zijn zwaard niet achterlaten omdat Sarenrae dat niet goed vindt. De wachter moet er dus achter lopen om meneer zijn zwaard te dragen. Met al die wachters daar zou ik niet goed weten wat hij daar denkt te forceren. En gesteld dat we Merin tegenkomen, tschijnt dat die met haar sabel pletse! een vlieg doormidden kan slaan in een donkere kamer met haar ogen dicht en haar handen op hare rug…[14]

3 verdiepingskes naar boven, Talio dus al een beetje aant puffen. Goei zicht rondom op Korvosa en ik als laatste in de rij ook op Sho haar achterkwartieren, dus ik ook zon beetje aant puffen maar niet van de moeite…

Nog altijd rook hier en daar de stad, en rumoer en straatgevechten. Maar het geroep van “weg met de koningin” en “spinaziekut !” kunt ge hier al niet meer horen, spijtig want khad dat dus wel een goeie grap gevonden.

Almeteens, Sifkesh-in-mijn-bed15 ! Sabina Merin vlak voor onze neus! Daar had ik natuurlijk op gehoopt, maar dus niet op gerekend dat ik daar van tene moment op tandere op die balkon zou kijken… Merin laat ons ne keer zien… !

Zis dus schoner dan in de liedjes, een stoot om van achterover te vallen en niet meer overeind te komen! Haar sabel aan haar heupen, lang bruin haar, een split in haar rokken tot boven. Ze heeft het en ze laat het zien ook !

Zou ze nu echt een preutelèkster16 zijn gelijk dat er verteld wordt? Wat gaan dat soort vrouwen ondereen toch gaan zoeken ? Ze mag dus later ook aan mijne zwemkom komen liggen, ‘t zal rap gedaan zijn met die rare toeren !

Talio de Predikant houdt hem groot maar zijn ogen rollen ook haast uit zijne kop. En zijn tong haast uit zijne mond, van al die trappen hoogstwaarschijnlijk.

Maar Merin is dus zo kattig ofdat ze schoon is. Wij staan daar dus te zwaaien met al onze krediteiten17 en ik met mijn souvenirkes van Lamm en Shanks, te wachten op een medolle of een kuske van de juffrouw. Trekt ze daar een gezicht gelijk een lich18 en begint ze te zeveren en te zagen dat we zelf rechter spelen en dat Lamm geen eerlijk proces heeft heeft en si en la… hebben ze verdorie avonturiers vandoen of misdienaarkes ?

Enfin met haar zoet lijf en haar zuur gezicht stuurt ze ons dus naar Cressida Kroft van de Guards. Kroft van de Guards ! Tis nog niet genoeg dat ik hier bij Ooza op tkasteel sta, ik die gans mijn leven dief geweest ben, dat ze mij hier kunnen vierendelen en opknopen als ze tzouden weten! En Talio dus nog altijd met die broche in zijn zak !

En nu sturen ze ons dus naar Kroft in de citadel19, in ‘t gat van den beer20! Ene die mij daar herkent vanuit de hoeken van zijn ogen en ik zit in Longacre21... Ksta peentjes te zweten maar ik kan het nog goed wegsteken, kheb mijn zenuwen natuurlijk kunnen oefenen in mijn tijd op de shingles. Maar Kroft ! Avandra met ons ! Desna sta ons bij !

Wij dus naar de citadel, onderweg nog een oorke22 meegepikt kwestie van niet van onze sus te draaien. Opnieuw ne ganse parlee om in de citadel te geraken, kvoel ik het zweet in mijn oksels staan. Al die guards zo guur aant kijken, ik mijn ogen stijf naar de grond en mijn krage recht. Maar gene die mij herkent of verkeerde vragen stelt, Desna zij dank!

Kroft is veel minder om op te kijken dan Merin. Ze ziet er dus ook helemaal uitgeput uit, ik kan het nogal geloven met al dat gedoe in de stad ! Maar ze heeft zo gene citroen in haar gat gelijk Merin. Zis effenaf blij van ons te zien. Ze vraagt ons of dat wij een werkske voor haar kunnen opknappen.

Een werkske voor de guards ! Gaan wij dan godseklere voor de guards gaan werken ??! Shax![23] En ik maar denken dat Talio hier die broche kwam afgeven en wij dan met veel geld en medolles naar huis en geen vloeren meer moeten vegen. Maar de broche blijft schonekes waar dat ze is en wij gaan een beetje guard gaan spelen. Tzijn lappen, dat het lappen zijn! Lappen zeg ik u!

Maar met ne keer goed diep te ademen ben ik zo kwaad en zo zenuwachtig niet meer. En kbegin het feitelijk ook geestig te vinden. Weer met ons gedrieën op stap en weer gaan vechten. Rondsluipen en zakgeld verzamelen. En bovenop betaald worden door de guards, in plaats van weg te moeten lopen ! De guards die meebetalen aan mijn villa, ze moesten het weten !

Goed dus Kroft heeft ons nodig voor ne sergeant die weggelopen is, tesamen met nog een man of zes. Verick van Caskerkin noemt die vent. Nog al zo ne naam op op te spuwen, maar enfin, alles beter dan Jalento. Aan die Verick wil Kroft wel beloven van hem niet naar Longacre te sturen, gesteld dat hij braaf meekomt, liefst levend. De rest ook alst een beetje kan maar tsteekt niet op ene meer of minder…

Kzeg ekik dat we ze gaan leveren gelijk dat we ze van ons zwaard schrapen. Calistria !

Kroft vertelt ons dat Verick in een vleeshouwerij in North Point zit : All the world’s meat. Daarmee moeten we het dan maar doen, ze wuift ons buiten en ze wenst ons dus veel geluk.

Mijn zenuwen zijn over en zo langs mijne neus vraag ik dus nog ne keer naar die broche van Ileona, ofdat de Guards daar nog achter aant zoeken zijn. Ze kijkt mij zo raar aan, ofdat ik daar meer van weet misschien… Neenee twas just uit curiositeit… !

We trekken naar dus North Point en we nemen ons een kamer in de “Three rings Tavern”. Op hotel gelijk het rijk volk ! Ik heel genereus voor ons kamer betaald, niet minder dan 5 schildjes ! Daar kan ik dus een week van rondkomen, van die kamer! Wel heel sjiek, met echte bedden op poten [24]. En kussens en dekens gelijk de koning! Khoop dat ik daarin goed ga kunnen slapen, ik ben dus eigenlijk mijn matje gewoon.

Heel lekker eten, veel beter nog dan in de tempel en daar ist ook al niet slecht. Bij ons pul bier een potje met kraakamandels25, dat ik in mijne kazak kan slaan terwijl Sho en Talio weer ne keer dwaas zitten rond te kijken. Dan zoete wortelsoep met scherpe rooie pepers en gebakken lever met oestersaus en thileu26: hoerekost27! Ik vraag dus twee keren bij uit de pot28, we hebben vandaag nog niet deftig gegeten. Als ik mijn villa heb neem ik mij een kokkin die mij elke dag zo goed komt soigneren. Zou Sho kunnen koken ?

Bon, buiske vol en dan maar wachten tot dat donker is, de nachten zijn zo lang al niet meer in Pharast. Hadden we nu dus Talio zijn sigaren nog gehad ! Maar vader Ronan zit ze waarschijnlijk op te smoren tot eer en glorie van Sarenrae…

We zitten dus nog een beetje te babbelen en te lange leste wordt het dus donker. Talio en Sho blijven binnen, tzijn goeie vechters maar van sluipen hebben ze geen kaas gegeten, ge hoort ze al van drie straten ver met gans hun ijzerwinkel…

Kurkske branden. Ik doe dat dus niet graag terwijl die anderen erop zitten kijken, maar kheb geen keus. Soit, ze peinzen hopelijk dat ik gewoon wat met de kaars aant spelen ben. Nu nog een krijtje… ah, daar onder tschrijfbord van den dagmenu… !

Niks beters dan krijt om te klimmen29, en niks beter dan goei zwarte kurk om tfel wit van dat krijt weg te steken. Sunat-de-kat rekt hem ne keer en sluipt de nacht in…

Dat slachthuis is dus niet moeilijk te vinden – een groot huis met een ijzeren zwaaibord30 met een lachende koe. Aan de voorkant de winkel, daar achter heel zeker de slachterij. Naast dat huis een wei met nog één koe, die heel zeker ook deze nacht nog in de frikadellen gaat eindigen. Ook een tuinhuizeke en een kar met stro. Binnen hoor ik mensen bezig met slachten en uitbenen – nen man of drie.

Op het verdiep brandt licht, dus ik klim naar boven (goe krijt !) en kga ne keer loeren. Makkelijk, een stukske plat dak aan den achterkant. Kzie twee kamers, éne leeg, een andere waar dat dus vier man zit te kaarten. Diene struise daar met veel praat en een ander soort kostuum dan de rest, dat moet Verick zijn.

Khouw zo een uurke of twee de scheute, peuzelend op mijn kraakamandelkes, peinzend aan een goei warm bed op poten. Tis algelijk comfortabeler dan vroeger op de straat, met een lege maag en alleen de plavuizen onder tbrugske om op te slapen…

Na een kwartierke of wat gaat de deur open en drie van die gasten komen naar buiten. Ze verdwijnen in de kleine straatjes aan de kant van de rivier. Een uur of wat later komen ze teug, twee man sleurend met een zwaar pak, groot en slap. Ik voel in mijn tenen dat er een dooie vent in zit, ze zijn er ene zijn kaars gaan uitblazen! Binnen hoor ik hun weer hun alaam bovenhalen en tslachterswerk herbegint – alleen peins ik dat ze deze keer geen koe in de koteletten aant draaien zijn. Voor mij in deze winkel geen ribbekes meer, merci !

Bon, ik weet genoeg. Mijn kurkezwart en mijn krijt was ik af aan een waterspuwer31, en dan terug naar den herberg.

Talio en Sho zijn nog wakker, en hebben intussen hun oren ne keer te luisteren gelegd. Verick en zijn maten delen dus elke morgen gratis boelie uit aan de armen. Verick zelf schijnt niet veel buiten te komen, wel zijn helpers die zich de cow hammer boys noemen. Stoer! En in de slagerswinkel kunt ge dus voor een prijske de “knight’s special cuts” vragen, dan helpen zij u met iemand die u last bezorgt, geen vragen gesteld… Tgeen dat ik juist heb zien gebeuren dus …

Morgen gaan we dus ne keer gaan zien voor wat gratis frikandellen, en hoe we Verick te pakken kunnen krijgen. Maar eerst goe slapen. Ze brengen warm water naar boven voor een bad, dan wij drieën allemaal achtereen daarin. Ik als laatste en tis dus maar best want als ik eruit kom ist water pikkezwart, dat de dienster toch ne keer raar moet kijken. En dan in mijn eigen bed op poten ! Eerst ben ik altijd bang om eruit te vallen, maar kben moe en klig snel in slaap. Biter onder mijn kussen en dromend van een zwembad vol kraakamandels.

25 Pharast, 4708

Man, goed geslapen ! En dus niet uit dat bed op poten gevallen van gans de nacht! Talio moet een half uur schudden voor ik van onder al dat zacht warm deken geraak.

Geen vloeren te vegen, voetjes weer onder de tafel! Wat een leven, spek en eiers en koffie en korentenbrood en ouwe kaas! Desna lacht naar ons !

En dan naar Verick en zijn trawanten in hun slagerswinkel. Een begankenis ! Drommen volk, allemaal uit op gratis sosies en beuling… Of hier en daar een shieldje bij onder den toog voor een schoner stukske. Na een uur ist aan ons, ik dus aant kijken ofdat ik dien arme pincher van deze nacht ergens in herken. Dat stuk preskop daar ? En die nieren zien er ook al zo raar uit…

Die vent steekt zon stukske frikandon naar Talio. Ne keer proeven, meneer de priester? Neenee, merci, kmag dat niet… ! Sho en ik lachen natuurlijk.

Talio bestelt wat biefstuk en smijt een gold sail op tafel… wanneer is die ooit naar de slachter geweest? Die vent aan den toog trekt zon ogen natuurlijk, dus ik algauw een halve koe en een half varken gecommandeerd, meer in die coté van prijs…

Enfin Talio vraagt dus eindelijk naar die “special cuts”, en der komt nen andere vent die takkoord is voor 50 sails, 25 tevoren en 25 achteraf. Elf uur vannacht worden we bediend. We geven hem dus het adres van Zellara, dat huizeke van die waarzegster dat nu leeg staat aan waar dat wij een schone valstrik voor vannacht kunnen opzetten. Wie zal tzijn die aan de vleeshaak gaat eindigen ?

Konseil de girre![32] Hoe gaan we ons muizeval opzetten ? Talio steekt hem weg in de voorkamer, Sho in de slaapkamer waardat we duszo wat kussens onder de dekens steken, gelijk dat er iemand ligt te slapen. Ik buiten onder de struikskes – van als ze binnen zijn kom ik door de deur en zitten ze vast. Alst er ene zou ontsnappen zijn we gezien!

Ze zijn dus weer met drieën, en schoon op tijd. Ze kraken de deur en kijken vlug rond in de voorkamer. Ze steken ne fakkel in de grond voor wat licht en gezelligheid en twee man gaan naar de slaapkamer, bij Eones.

Den derden blijft op wacht in de voorkamer, werk voor mij en Talio dus! En zo begint het slapste gevecht in de korte carrière van ons groepke. kHeb dus vertelt hoe dat we in de visfabriek dikwijls moeite hadden om onzen eersten aanval goed te plaatsen. Awel, van deze keer ist gans den tijd van den dienen. We kloppen dernaast, we laten ons zwaard uit ons handen vallen, we krijgen klop – schaamtelijk gewoon !

Sho zet in met een grollende strijdkreet, kdenk dat ze weer in haar tijgervel geschoten is en khad dat graag gezien, hoe dat ze die zware gasten over hun bol aait, ons poezeke.

Calistria ! Mijn eerste slag op die wachter in de voorkamer komt aan, en Talio springt heel stoer uit de kast. Maar den terugslag is ook raak en ik krijg een blafte dat ik weere door de deur vlieg en niet meer weet waardat mijn hoofd staat. Talio weert hem dapper maar die vent is sterk en kent de trukskes om te vechten, heel zeker van zijn tijd bij de guards. En Sho heeft het duidelijk ook niet makkelijk, haar grollen begint een beetje dun te klinken, meer een poezeke in een boom dan een tijger op jacht.

Ik zit daar dus op mijn knieën, mijn ogen op half zeven en geen spierke pijn, gelijk ik juist ne snuif33 op heb. De bloemekes en de feetjes dansen door mijne kop, en ik zie vanuit de slaapkamer Sho haar tentakels zachtjes slingeren, traag en erotisch in vertraagd beeld. Dat is een zicht, als Sho in een gevecht haar handen strekt gelijk braamstruiken, de slierten rond benen en en armen van de vijand, stekels die scharten en overal strepen van bloed trekken… !

Zat en leutig als ik ben droom ik dus met open ogen van die tentakels, zachtjes strelend en slingerend en knijpend, hier en daar een klein druppelke bloed, krullend onder onder mijn hemde en binnen door mijn broekspijpen, rond mijn schenen en kriebelend onder mijne knie, rondom mijn bovenbenen en zoekend naar mijne…

Sunat!

Talio zit in de problemen, en zijn kreet zet mijn ogen weer recht. Met twee krijgen we die vent in de voorkamer eronder, maar tis natuurlijk Sunat weer die zijn kaarske uitknijpt. Biter dwars derdoor, zo hard dat Talio dus achteruit moet springen om ook niet op de brochette te eindigen !

Eones! We spurten de kamer binnen, en we hadden niet veel later moeten komen. Ze staat in een hoekske geduwd, die twee gasten erop aan tslaan met hamers en zwaarden. Ze zit niet in haar pantervel, ze weert zich met de kracht van de Aarde. Ze heeft mij dat aan tafel uit de doeken gedaan. Dat dat haar beste verdediging is, en dat haar vel dan zo hard wordt gelijk steen (en ik maar denken dat het uitslag was). Algelijk draait ze van hare sus. Talio moet Sarenrae weer uit de doos halen, helder licht op ons gedrieën en elders niet, en Sho staat weer recht. Ik voel mij ook weer wat helderder.

Eén van die gasten is gelukkiglijk al goed aant bloeden, en Talio en ik werken hem af. Shax! Die moet dus al geen gekapt meer draaien, ze kunnen hem zelf in de vitriene leggen! Sarenrae! Talio is op dreef, springt daar almeteens op dat bed om dien andere gast een loer te draaien. Sho valt dus opnieuw in de patatten, en opnieuw zet Talio/Sarenrae haar weer recht. Dan nog ne slag hier, ne rechtsen hoek daar – en de laatste guard ligt ook tegen de grond. Calistria! Desna! Sarenrae!

Thad dus algelijk niet teveel langer moeten duren. Sho ziet er nog maar slapkes uit en ik ben misselijk. De bloemekes in mijne kop zijn weg en in kheb barstende koppijn. Talio lapt ons een beetje op en tegaar rusten we een beetje uit, zonder veel te praten. Kzou dus liefst van al weer zo’n goei bad nemen en proper en warm gaan slapen in dat bed op poten. Maar die vier andere worstendraaiers zijn er nog en die gaan het heel verdacht vinden als hun vriendjes niet terugkomen. Opnieuw ten aanval dus, hopen dat het deze keer beter gaat.

Sarenrae met ons !

Sunat

1 Copper-beater hall : Metaalbedrijf (kopersmederij) in Old Korvosa. De buurt is berucht om het enorme gedreun.

2 Piller Hill Boulevard, nabij de tempel van Sarenrae

3 Pilts Swastel is de uitbater van de “Exemplary Execrables”, een misselijke, perverse freakshow annex rariteitenkabinet in Old Korvosa. “swastel” wordt in Korvosa gebruikt als (eerder mild) scheldwoord, iets in de trant van “boerelul” en “oelewapper”.

4 koperstukken (“koperkes”) zijn de kleinste munten in Korvosa

5 Sunat verwijst naar zijn tijd als straatboef

6 maxmax is een Korvosiaanse lekkernij (van Shoanti oorsprong) gemaakt van ingelegd eland-vet gedoopt in poedersuiker.

7 kroons : Platinum crowns, ter waarde van 10 goudstukken (gold sails). De grootste munten in Korvosa. Enkel de rijken lopen ermee op zak, de meeste gewone mensen krijgen zo’n munt in hun hele leven niet te zien.

8 Sunat gebruikt hier voor zijn karamellen-vers een populair spot-liedje uit Korvosa. Het liedje bestaat in honderden versies, de ene al schunniger dan de andere, voor alle mogelijke protesten en spotternijen. Recente versies zijn heel vaak gericht tegen het onpopulaire koningshuis van Korvosa, met zijn schilderachtige hofhouding : de zieke koning Eodred (“Dredje”), de overspelige, hautaine koninging Ileosa (“Ooza”)...

Ook de raadselachtige figuur van Sabina Merin, excellent zwaardvechtster en persoonlijke lijfwacht van de koningin, figureert prominent in het liedje omwille van haar schoonheid en (vermeende ?) intieme relatie met Ileosa : rijk voer voor de fantasie. Het lied wordt meestal op straat in eerder vulgair (poppen)theater gebracht voor een enthousiast scanderend publiek.

Merin laat ons uw loeze ne keer zien ! Eodred komt ne keer uit uw bed !

Ooza laat ons uw poeze ne keer zien ! Dredje blijf gij maar in uw bedje !

Dredje laat ons uw bille ne keer zien ! Merin ga gij bij Ooza maar gaan zien !

enzovoort, enzoverder…

9 Shoanti + Eones = “Shones” of kortweg “Sho”

10 “Grimlocks are a race of monstrous humanoids that live in the Underdark, a vast interconnected system of caves”

11 pullers : “Tiny, chewy sweets made of sugar, honey, and maple syrup held together with caramel and wheat flour. A dozen pullers sell for 4 gs.”. Fel gesmaakte snoep, maar niet zo goedkoop, reden waarom ze in Sunat’s miljonairsfantasieën opduikt.

12 crackers : Reed Crackers: “River reeds and duck eggs made into bitter and mildly hallucinogenic crackers. One pound sells for 4 gs.”

13 ‘t rolleke : den amigo

14 Sabina Merin, persoonlijke lijfwacht van koninging Ileosa, staat bekend als uitmuntend zwaardvechtster.

15 “The demon lord Sifkesh, The Sacred Whore, is lord of the Abyssal realm of Vantian. His goals differ from those of most other demons, in that he seeks to destroy not just the flesh, but to wholly corrupt mortals’ minds and souls as well.” De uitdrukking Sifkesh-in-mijn-bed is veel milder dan de godheid doet vermoeden. Iets als “nou breekt mijn klomp”

16 preutelekster : (zeer) vulgaire uitdrukking voor een lesbienne.

17 kredieteiten : waarschijnlijk bedoelt Sunat iets als “geloofsbrieven”, “credentials”

18 Een lich is een afzichtelijk ondood schepsel.

19 Citadel Volshyenek, het hoofdkwartier van de Guards.

20 “in’t gat van de beer” : Korvosiaanse uitdrukking die zoveel betekent als “het hol van de leeuw”. De uitdrukking is minder plat dan men op het eerste zicht zou denken, omdat “gat” hier ondubbelzinnig als “grot” en “hol” gebruikt wordt.

21 Longacre : gevangenis en executieplaats in Korvosa (North Point).

22 een “oorke” = Oliphant Ear: “Butter-rich flat-bread pastries fried on the backs of tower shields. Can easily feed three fullgrown men. One ear sells for 5 ss.”

23 “The demon lord Shax revels in acts of torture and murder. He has a statuesque human torso, bedecked with knives and razors, and a doves head with bird-like legs and unnervingly dark emotionless eyes, he eats the eyes of his victims. His cultists are deranged killers, or corrupted scions of decadent noble houses, led through hedonism and cruelty to kidnap the poor and unfortunate and exact Shax’s will upon them.” De uitdrukking “shax!” wordt echter heel frequent in Korvosa gebruikt, zoals “shit” of “fuck”, zonder specifieke referentie naar de gelijknamige godheid.

24 Sunat is helemaal ondersteboven van “bedden op poten” en “kussens en (dons)dekens”. Sinds zijn tijd als straatkrimineel zal hij zelf niet meer in een echt bed geslapen hebben. En in de tempel van Sarenrae slapen discipelen en personeel op een matje met een kussenrol en een eenvoudig dekentje – Talio trouwens eveneens. Daar heeft het eerder met de leer van Sarenrae te maken, met fitheid en zuiverheid en het afstand doen van onnodige zaken. Het overgrote merendeel van de Korvosianen echter, arm en rijk, slaapt wel degelijk in een heel gewoon “bed op poten”, met “kussens en dekens”.

25 kraakamandels : geroosterde erwtjes, in Korvosa vaak gemengd met nootjes en in een scherp suikerglazuur geserveerd bij bier.

26 thileu : Thileu Bark: “The most popular spice in Korvosa. It tastes like a cross of cinnamon, nutmeg and mint. Only Varisians know how to harvest the bark. They sell it for 100 gs per pound.”

27 hoerekost : heel lekker (en duur) eten

28 “uit de pot” : voor stoofpotten en dergelijke is het in Korvosa de gewoonte om royale porties te reserveren en bovendien de pot op tafel te brengen. Het gerecht dat onze vrienden hier eten is “Lever op Alikaanse wijze”, een klassieker uit de Korvosiaanse keuken, met saus van de plaatselijke Alika-oesters (uit het nauw van St-Alika) en gekruid met het alomtegenwoordige thileu.

29 krijt wordt bij het klimmen (vb. op rotsen) gebruikt om schoentoppen en vingertoppen minder zweterig te maken en meer grip te geven. Sunat heeft ongetwijfeld ook een klein borsteltje om de krijtsporen van zijn nachtelijk klimwerk weer uit te vegen.

30 “zwaaibord” : Sunat bedoelt natuurlijk een aanhangbord

31 Sunat bedoelt waarschijnlijk een van de vele fonteintjes en waterbakken die in Korvosa te vinden zijn.

32 krijgsoverleg, “conseil de guerre”

33 een “snuif” verwijst naar Heathensnuff : “This drug is fairly common in the shadowy realm of Nidal, where it is taken by citizens who wish to appear to be true believers in Zon-Kuthon. It imparts a heightened tolerance to pain, an attribute much sought after there, but is sadly addictive. Users can be identified by red-purplish stains around their nostrils.” Blijkbaar is Sunat ooit met deze (toch eerder exotische) drug in aanraking gekomen.

View
Het einde van een dievenbende
 • Sessie: 2
 • Datum: 15/01/2010
 • Spelers: Bart, Leen, Annelies
 • Verslag: Bart

24 Pharast, 4708

Vijf minuten rust, en we zijn weere vertrokken. We hebben dus Lamm en Giggles aan hun eigen krokodil gevoerd, en tis wel besteed. Dat gastje die boven de krokodil heeft gehangen kan ons dus een beetje informatie geven, dat er twee wachters boven zijn bij die bende kinderen : Hookshanks natuurlijk en Yargin. Dat is iemand die ik niet ken, Yargin, die moet er later bijgekomen zijn.

Dan dus met ons gedrieën naar boven, naar die zaal waar Gaedren zijn “Lammekes” hun rotte visballen staan te draaien. Stinking swamps of Stygia1 ! Genoeg om van ze leven geen dumplings meer te willen eten !

Wij dus heel voorzichtig langs een klein ladderke naar binnen in die zaal geloerd… een stuk of vijf van die gasten, en vanboven op de planché die gnoll van een Hookshanks. En dus maar schreeuwen tegen die gasten, dat ze harder moeten werken of dat ze ook naar bij Lamm vliegen. Dat is een smeerlap, die Hookshanks. Laf en smerig, altijd slaan op gastjes nog kleiner dan hijzelf.

Zonder het echt te willen voel ik dus met mijn vingers in mijne nek waar nog altijd de strepen van zijn zweep staan – die imp-face krijgt ook zijn verdiende loon, die draaien we bij in de visballen !

Ik dus weer als eerste binnengeslopen, naar zo wat kisten die daar staan. Talio achter mij, en dan ons Shoanti-madam. Ik en Talio leggen dus een steentje op onze slinger, kwestie van Hookshanks te laten gevoelen wat dat wij van hem denken. Wij hadden hem daar met veel plezier een derde en een vierde kloot gegeven, maar wat is dat toch met die slingers tegenwoordig ? Die steentjes vliegen daar dus weer naar alle kanten, behalve recht vooruit. Ruit kapot, dat ander steentje poefte! in dat groen visseslijm…

schonen entrée !

Die gastjes die in die potten staan roeren gaan ons natuurlijk ook niet met open armen ontvangen. Zo’n bende stuntelaars die daar almeteens komt binnenvallen, en zo’n zwarte Sho solly2 erbovenop ! En Hookshanks maar schreeuwen dat ze ons moeten aanvallen, die gasten trekken daar hun knuppels maar de eerste momenten staan ze toch vooral stom rond te kijken, wie dat er dat spel gaat winnen en aan welke kant willen ze staan ?

Talio en Eones stormen dus de trap op naar de palier, om bij Hookshanks te geraken. tspel is begonnen, Calistria ! Ik kijk twee seconden of dat ik met een kattesprong tot bij hem kan geraken, maar tis mij te dicht bij zijn zweep naar mijn goesting, om daar nu te gaan hangen schilderen… Langs de trap is dus effenaf toch beter, dus ik die twee anderen daar achterna.

Geeft mij daar één van die ballendraaiers een blafte tegen mijn been en kmoet mij toch inhouwen om zijn haar niet wat korter te zetten met Biter. Maar ze zijn bang die jongens, kheb in tzelfde bootje gezeten.

Eones is dus intussen bij Shanks geraakt. tis toch een rare soort die Shoanti, halve tovenaars zijn dat, en halve beesten, niet normaal! Nu verandert ze almeteens van schoon poepeke naar krolse poeze, van Sune4 in Sharess [5]... Wreed schoon om zien, wie plooit er nu niet dubbel van zo’n tijgerinneke dat rekt en rolt – ge moet dus al compleet Fish6 zijn om daar niet heet van te worden. Ze schart Shanks over zijn gezicht en tklinkt misschien raar maar ‘k was een beetje jaloers – tandis dat het hem geen deugd moet hebben gedaan.

Alleen staan we daar dus nog met die troep vissestampers achter ons hielen, geen tijd om aan poezekes en foefelen te denken ! Eones en Talio zijn met Shanks aan het vechten, Talio met een hondje in zijn enkels (van Talio, welteverstaan) aant bijten. kwas dat hondje van Shanks een beetje vergeten – dat shurftige mormel van een Azarel. Ik probeer nog “Azarel, zit !”, maar met Hook erbij luistert hij niet naar mij natuurlijk. Enfin twas eigentlijk nog komisch om zien meneer overste Mena-Sarenrae met een kefferke aan zijn been, en maar dansen !

Calistria ! Tijd voor den dezen hier, want Shanks moet zijn portie krijgen en Priester Poedel en Tetteke Tijgerin staan in mijne weg… Ik spring daar dus op die ballustrade van dien overloop, in één-twee-drie hup Shanks gepasseerd voordat hij tijd heeft om met zijn pik7 te slaan. Achter zijne rug en dan maar knokkels8 tellen, gelijk bij Lamm, van beneden naar boven, met Biter mijn zwaardje. Ne laatste rochel en dat stuk Orcus-kop ligt tegen de grond. Nog vlug een reepke stof van zijne frak gesneden9, kheb nu souvenirkes van Lamm en Hookshanks, reken maar dat ik er graag op kijk !

Achter Talio en Eones is die vuile kruthik10 van een Yargis al opgedoken, midden tussen die bende moddergarnalen die nog altijd zo hier en daar een pletse verkopen – maar als we ze aan onze kant willen hebben mogen wij er niet op terugslaan, lastig !

tis ook niet meer de moeite want Talio heft daar zijn handen op en Shax ! de ganse boel wordt koud en donker en Talio zelf houdt precies een zon in zijn handen, een gouden bol die schittert en vlamt en een straal van licht naar Yargis schiet, het enige licht in gans de kamer. Ne flits, nen donder, ge voelt een zweep van een stem tot in het diepst van uw voeten – en Yaris ligt tegen de grond, zijn kop ernaast.

Ik durf dus zweren, echt wel, dat ik iemand hoorde zeggen : “Geen spijt, geen vergeving. Geen woede maar recht – voel het zwaard van Sarenrae”. Den eerste keer dat ik Sarenrae voel en hoor, en ik was niet op mijn gemak. Ik hoop dat Talio int vervolg gewoon zijn zwaard gebruikt want ik weet niet of Sarenrae zo op mijn gesteld is. kheb genoeg op dat mens gevloekt, en dan dus die pootjes van de kandelaars in de tempel… Shax!

Die vissekoppen waren ook uit hun lood geslagen, met Shanks en Yaris dood en Sarenrae die daar plots gekomen was. Ze stonden stoer te doen met hun knuppels, maar hadden we “boe” geroepen ze waren heel zeker weggelopen. Enfin Talio praat er dus tegen, dat we willen helpen en dat ze een jobke kunnen krijgen bij de tempel als ze willen. Ik zeg dus ook maar dat het daar nog niet zo slecht is, we kunnen die gasten toch weer niet de straat opsturen ? En misschien kan ik dan eens iets anders doen dan vloeren vegen. Maar die gouden kissepannen11 gaan ze goed mogen wegsteken als ge tmij vraagt !

Geen buit deze keer, of toch heel weinig. Een klein kruisboogske voor ons Sho-poezeke, en een dolkske voor Talio. Altegaar voor misschien 10 sails aan wapens en vuile kleren.

Door de vensters naar buiten zien we alleen donkerte, gelijk een groot onweer. Veel rumoer. Wij dus naar buiten met ons leger haringslagers om ze naar de tempel te brengen en een goeie pint te gaan pakken in de Sticky Mermaid12...

Avandra13 met ons ! Geen onweer, maar zwarte wolken met vuurbollen overal ! Zon-Kuthon14 ! Zwaar foute boel, overal guards en pinnemannen15 ! Overal wordt geroepen : “de koning is dood, leve de koningin”, en “hoer, slettebak, ouwe taart !”. De voorspelling van Zellara is dus uitgekomen. De koning is dood en Ileosa, dat serpent, heeft nu de macht – of nog niet ?

Ik vrees dat de Fishjack16 voor later zal zijn, en dat wij drieën beter nog wat samen blijven als ons vel ons lief is. Desna sta ons bij en – allee vooruit – Sarenrae ook !

Sunat

1 Stygia is de 5e hel in de Varisische kosmologie.

2 Sho : verkorting van “Shoanti”

3 “solly” is een Korvosiaanse (vrij zware) belediging

4 “The goddess of love and beauty, Sune Firehair is said to be the fairest of the powers. When she is represented, she is shown as the most beautiful woman on the Material Plane, with sweeping, radiant, red hair and incredible charms”. Sune is heel bekend, heel populair bij verliefde paartjes.

5 “Sharess, also known as “The Dancing Lady” and “Mother of Cats”, is the deity of hedonism, sensual fulfillment, festhalls, and cats She is depicted as a beautiful, voluptuous woman with the head of a cat. She has the individualistic and hedonistic personality of a feline and she is constantly grooming herself to ensure her appearance is always up to standards. Her clergy run many feasthalls throughout large cities, which seek to indulge every pleasure imaginable.” De orgieën in de feesthallen van Sharess spreken uiteraard sterk tot de verbeelding. Sunat kent deze (half)godin waarschijnlijk door de pikante kaartjes (soms ook speelkaarten) met dergelijke scènes die van hand tot hand gaan bij de jeugd.

6 De uitbater (uitbaatster ?) van de “Fair Fished Baitshop” in Korvosa is dermate androgyn dat weddenschappen worden afgesloten over zijn geslacht – man of vrouw ? Een “Fish” wordt daardoor in het slang van Korvosa gebruikt voor een homo, een “jeannet”.

7 Naast zijn zweep is Hookshanks gewapend met een venijnig soort strijdpik/houweeltje.

8 Sunat gebruikt hier “knokkels” voor “ruggewervels”.

9 In de Korvosiaans onderwereld wordt door sommige bendes een reepje stof van vermoorde vijanden als trofee (“scalp”) aan de riem meegedragen. Het is heel waarschijnlijk dat Sunat hier dat voorbeeld volgt, al heeft hij zich in zijn tijd bij “Gaedren’s Lammetjes” nooit met moord ingelaten.

10 Een Kruthik is een kever/spinachtig monster

11 liert schuun gentsch klappen godverdomme !

12 De Sticky Mermaid is een ruige kroeg in Oud-korvosa

13 Avandra : godin van het avontuur, avontuur en grenzen (overgang, verandering)

14 Zon-Kuthon : god van pijn, duisternis en verlies

15 pinnemannen : slang voor de “Hellknights of the Order of the Nail”, extreem fanatieke ordehandhavers die door de stad korvosa ter hulp geroepen worden als de Guards en de Sable Company de situatie niet meer de baas kunnen. Gehaat en gevreesd door de bevolking. “Pinnemannen” slaat specifiek op hun puntige zwarte harnassen.

16 Fishjack : beruchte pittige sterke drank, enkel in de “Sticky Mermaid” te krijgen

View
Wraak
Hoe het allemaal begon
 • Sessie: 1
 • Datum: 30/12/2009
 • Spelers: Bart, Leen, Annelies
 • Verslag: Bart

23 Pharast, 4708

okee dus gisteren vond ik een Harrow-kaart op een van de stoelen in de tempel1. Ik was dus effenaf weer voor de zoveelste keer de vloeren aant vegen en zolang de Overton Way nog opgebroken ligt zal dat er niet op verbeteren met al die vuile voeten. Die kaart was dus de “Juggler”, en aan de achterkant stond er iets opgeschreven. Daar stond “ik weet wat Gaedren Lamm u aangedaan heeft want hij heeft het mij ook aangedaan”. En dan dat we dus moesten naar Lancet Street gaan, bij de West Docks is dat, onder de neus van de Guards2. Ik ken die kanten daar goed want daar was dus ook ons vluchthuis voor de mislukte diefte van het marmer3 van Castle Korvosa. Lamm dacht toen dat ik de boel verraden had en heeft mij halfdood geslagen, theeft niet veel gescheeld.

Enfin ik had dus geen goesting om in een val te lopen. kheb mij dus daar verstopt en een tijdje de scheute gehouwen wie dat er binnenging in dat huis. Eerst kwam daar zo’n horser-wijf4, dus ik al bijna weer naar huis want wie ziet er nu graag shoanti komen ? en dan almeteens stond daar overste Mena-Sarenrae (Talio) ! Talio van de priesters van Sarenrae ! Ik dus nieuwsgierig en kben dus maar naarbinnen gegaan, met een schietgebedje voor Andirifku5.

Der was dus niemand en twas zon klein huizeke en der lag een briefke op tafel : “merci voor te komen, zet u en eet maar al wat uit de mand onder de tafel, ik zal der ook verre gaan zijn”. En in die mand zat dus brood en kaas en wijn, goeie flessen en de kaas niet te slap. Der stond dus een bed in de kamer en nog een in de slaapkamer achter de deur. En der hingen bakskes met kruiden waarvan ik er mij dus wat geritseld heb, ge weet nooit dat het te pas kan komen.

Overste Mena-Sarenrae (maar ik mag Talio zeggen) zij dat het geen kwaad kon dus hebben we een stukske gegeten uit die mand. Die Shoanti solly slop6 had ook een naam : Eones. ‘t Was eigenlijk wel een knappe, echt eentje voor de House of Clouds, maar ge moet het maar zien zitten om met zo’n shoanti te gaan liggen wippen. Misschien met uw ogen dicht dat het wel lukt.

Bon, na een kwartierke komt die vrouw daar binnen en die noemt dus Zellara. En dat is een kaartlegsterige die haar zoon Elan aan Lamm is kwijtgeraakt. De wacht heeft daar nooit naartoe willen kijken, voor arme pinchers7 hebben ze geen tijd. Ze wil dus wraak maar ze heeft schrik voor Lamm maar ze weet hem wel wonen, op de West Pier 17.

Indertijd was dat dus een visbedrijf maar dat ging al een tijd niet goed, en een jaar of twee geleden is dat leeg komen te staan8. Echt het soort plaatsen dat Lamm dan gaat kraken om zijn eigen handeltje te gaan draaien. Blijkbaar heeft hij daar dus deze keer een handel in rotte vis opgezet, om in Dock Dumplings9 te draaien. Ik heb mij daar nooit teveel vragen bij gesteld wat dat er daar inzit, in die dumplings, anders smaken ze zo goed niet meer.

Mij kan die rotte vis eigenlijk ook niet schelen, maar Lamm had nog wat van mij tegoed en hier was onze kans. En als we daarvoor met dat shoanti-mokkel moet samenwerken dan moet het maar.

Dus Zellara heeft daar de kaarten voor ons gelegd : negen in rijtjes van drie zoals dat gaat bij Harrow. Heel verstaanbaar was dat allemaal niet maar hier en daar toch wel iets :

 1. er is iets verborgen, een juweel, en dat zal een sleutel zijn om meer te weten te komen. Maar van als we de kennis doorzien die erin zit is het voorwerp zelf dus niet meer nodig.
 2. de koning is dus heel ziek, misschien intussen zelfs al dood. En een tiran zal zijn plaats innemen, door verraad op het hoogste niveau, met spionnen en vreemdelingen.

24 Pharast, 4708

Maar dat ligt dus allemaal in de toekomst, en eerst moest Lamm zijn verdiende loon krijgen. Bijna gaat gans het spel niet door, want heilig boontje hogepriestertje Talio moet nog perse aan vader Ronan gaan vragen of wij Lamm wel te grazen mogen nemen. Jukamis-lul10 ! Maar Talio is wel een goeie vechter natuurlijk, dus we hadden hem nodig. Alleen kan ik aan Lamm niet raken, anders had ik dat al lang gedaan. En hoe goed die shoanti-kut kan vechten is ook nog wel de vraag, ik met haar op stap zeker, en de mensen mij zo zien! Nee, ik dus weer de brave uithangen : alles wel beschouwd heeft mij dat al een bed en eten en een baantje opgeleverd. Of ik kon weer gaan shingle dashen11!

En wie mocht dus weer als eerste gaan verkennen – Sunat natuurlijk ! Gelukkig had ik al mijn gerief al van de tempel meegebracht : rugzak, touw, mijn dolkjes en Biter, mijn zwaard.

West Pier 17 is een grote doos, met een plankier op paaltjes derrond. In het water ervoor ligt een wrak van een schip. Ik ben dus eventjes aan dek gekropen, maar veel is daar niet te zien – er komt wel een vreemd geluid uit het ruim, een soort gefladder gelijk van een imp12 of een stirge13.

In de loods zelf stonden een paar empties14 in de potten met verlepte vis te stoempen. twaren nog kinderen, en een opzichter erbij, iemand waarmee ik ook nog een eitje te pellen heb : Hookshanks!

Maar allereerst moest Lamm eraan. Wij dus soebatten over hoe daarbinnen te geraken. Ons eerste plan was dus een afleiding te maken met vuur aan de voordeur, en dan binnenglippen langs de achterdeur van het verdiep. Maar vuur stoken in Korvosa is dus wel echt een heel gevaarlijke zaak – als dat misgaat ligt de halve stad plat. Beter met dus een bootje langs de waterkant binnensluipen (langs dat wrak) en stil over de planken naar binnen sluipen op straathoogte. Daar zitten dus jigsaws (haaien)[15], dat had ik nog nooit gezien in de Jeggare16.

Ik ga dus nog eens aan de deur kijken en wow ! Calistria lacht naar ons want die otyugh17 van een Lamm staat daar en dus nog een helper derbij die een jongetje aan een touw boven een krokodil laat biezebijzen. “Laat hem nog maar wat zakken, Giggles”, zegt Lamm. tis tlaatste wat hij kan zeggen want we stormen naar binnen, ik voorop. Calistria18!

Ik wil Lamm een steen in zijn vuil oog mikken, maar ik laat toch wel mijn slinger uit mijn handen vallen zeker, Peshkop19 die ik ben ! Die Shoanti doet dat algelijk beter, man die springt daar in een keer vlak over die krokodilleput, met die kleine in haar armen, schild en wapens en al ! Dat was echt dus wel sjiek gedaan, dat moet ik nu wel zeggen.

Lamm springt ondertussen met zijn dolk naar Talio en geeft hem een snee in zijne schouder, maar zonder veel erg. Impface20 Giggles schiet nog met zijn boog denk ik, ‘k heb dat niet zo goed kunnen zien – maar dat duurt dus niet lang voor hij naar de deur vlucht want hij ziet ook wel dat wij aant winnen zijn.

Shax ! Ik spring daar dus naar Lamm, achter zijne rug, en ik haal Biter langs zijn ruggegraat, van beneden naar boven. De slurk21 ! De vuile choker22 ! Zijn verdiende loon ! Wraak ! Wraak ! Bloed ! Ik heb al ‘t zwaar werk gedaan en Talio heeft hem maar omver te blazen.

Die helper is nu bijna de deur uit, maar ik en Eones (die Shoanti) maken er korte metten mee. Dat stuk ongeluk slaat nog een bijl naast mijn oor maar tis maar een beetje bloed, kben erger gewend.

Hoelang heeft dat geduurd ? Tien seconden, hooguit een minuut ? Lamm heeft zijn loon gehad, hij ligt waar hij al lang had moeten liggen, plat op de grond met zijn trippen der uit .

Die vastgebonden jongen kon nog niet praten van de emotie en onderwijl dat hij wat bekomt gaan wij Lamm zijn stinkende slaapkamer onderzoeken. Goeie buit, maar Zijne Hoogheid de Opperste Priester van fluttekut Sarenrae neemt alles zelf in bewaring natuurlijk :

 • een doos sigaren (sjieke, zeker 15 sails23)
 • een blokske goud (op de Gold Market kan ik er 40 sails voor krijgen )
 • een kroontje (100 sails)
 • een houten kraken beeldje (Orkatto’s geeft er zeker 75 sails voor)
 • een ivoren beeldje met een enorme stijve lul (Zoals er overal staan in the House of Clouds. Zij halen ze bij Orkatto’s voor pakweg 120 sails. Zijn vrouw zet ze altijd weg in de kast met de gordijntjes)
 • de Iliosa broche ! een gouden broche met een gebroken handvat, met een imp (smaragd) en een pseudodragon (amethyst) erop !! Dit is de broche van koningin Iliosa die gestolen was toen ze gerepareerd moest worden ! Tis dus waar, die smeerlap van een Lamm had daar iets mee te maken ! Dat ding is zeker 1000 sails waard, maar dat is zo bekend dat ge ‘t niet eens in de Dock Trade kunt kwijtgeraken… Wat doen we daarmee ? Enfin tkan nog dienen.

In de kast een hoededoos, met een ongelooflijke stank en zwermen vliegen errond. In die doos, ik kon dat niet geloven, de afgehakte kop van… Zellara, al veel dagen dood ! Met wie of wat hebben wij dan gesproken, wie of wat heeft voor ons de kaarten gelegd ?!

Sunat

_fn1. Sunat werkt als hulpje in de tempel van Sarenrae. Niet geheel uit godsvrucht, veeleer om een dak boven zijn hoofd te hebben. De priesters denken ( hopen vooral ) dat de regelmaat en het handwerk hem zijn vroegere bezigheid (straatcrimineel in de bende van Gaedren Lamm) doet vergeten. De tempel ligt er tenandere heel netjes bij de laatste tijd. Jammer toch dat die gouden kandelaars zo vaak vallen en pootjes verliezen…

2 de West Docks liggen vlakbij de Citadel Volshyenek, het hoofdkwartier van de Guards

3 de diefstal van marmer van Castle Korvosa (om in de Dock Trade te verkopen) was één van de meesterplannen van Lamm. Het plan mislukte door verraad en Lamm zelf kon maar ternauwernood ontsnappen. Sunat was betrokken in de zaak als tussenpersoon voor de verkoop (wegens zijn connecties in de Dock Trade) en werd door Lamm als verrader aanzien. Lamm sloeg persoonlijk Sunat halfdood en liet ‘m achter in de achterbuurten van Eel’s End (Old Korvosa). Daar werd hij gevonden en onder bescherming van de priesters van Sarenrae geplaatst, uit wiens weeshuis Sunat ooit door Lamm was ontvoerd.

4 horser : grove belediging voor Shoanti, met connotaties van bestialiteit , typisch het grove taalgebruik van de onderwereld & straatrovers

5 Andirifku : demon van messen en valstrikken, de “razor princess”

6 solly slop : excrement, zware belediging, typisch het grove taalgebruik van de onderwereld & straatrovers

7 pincher : een arme drommel

8 Onder de wet van Korvosa komen leegstaande gebouwen na 1 jaar onder curatele van de stad. Heel vaak zijn er echter grote vertragingen bij de uitvoer en blijven gebouwen leeg staan en verkrotten.

9 Dock Dumplings : gefrituurde visballen, vaak van twijfelachtige origine (visafval). Populaire fastfood voor de armen.

10 jukamis is een plant die een materiaal levert vergelijkbaar met rubber. “Jukamis-lul” is een volkse (jeugd) uitdrukking voor een slappeling, vergelijkbaar met “droplul” en “lul-de-behanger”.

11 shingle-dashen is stelen/afpersen op de “Shingles”, de dakentoppen van Korvosa

12 een imp is een klein lelijk kwelduiveltje

13 een stirge is een soort kwaadaardig bloedzuigend fladderbeest

14 empty : arme stakker, huisloze bedelaar

15 Jigsaw-haaien (Carcharodon korvosensis Meg.) : haaiesoort die ook in brak, zelfs zoet water weet te overleven

16 Jeggare : rivier die door Korvosa loopt

17 otyugh : afzichtelijk rioolmonster

18 Calistria : godin van bedrog, lust en wraak

19 Pesh is een harddrug

20 een imp is een klein lelijk kwelduiveltje

21 een slurk is een stinkende paddensoort

22 een choker is een langarmige mensenwurger

23 Gold Sail is een Korvosaans goudstuk _

View

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.